Isähaaste muistuttaa, että äidin ei aina tarvitse olla ykkösvaihtoehto

Pienen lapsen elämä on täynnä kirjavia vaiheita. Isän turva ja lohdutus surun tullessa, läsnäolo ja lempeys rajoja asettaessa, sekä opetus ja kasvatus kasvun eri vaiheissa on korvaamatonta. Syksyllä 2018 lanseerattu Isähaaste kannustaa isiä entistä enemmän mukaan lapsen elämään. Isänpäivän kunniaksi haastattelimme Isyyspakkaus -blogin Tommi Koivistoa, joka on yksi Isähaasteen ideoijista. Me kysyimme Tommilta, miten isyys näkyy hänen työssään, ja miten työpaikat voisivat edistää sekä miesten että naisten tasa-arvoa isäystävällisen johtamisen kulttuurilla.

Mikä on isähaaste?

Suurin osa isistä pitää kolmen viikon isyysloman, mutta vain puolet käyttää mahdollisuuden pidempään vanhempainvapaaseen. Tilastojen mukaan vain alle 10 % isistä jää hoitovapaalle. Isähaaste lähti halusta saada miehiä kiinnostumaan perhevapaasta, mutta myös laajemmin kannustaa heitä aktiivisempaan osallistumiseen lapsen hoitamisessa. Haaste on suunnattu ensisijaisesti työnantajille, joita kannustetaan miettimään työn- ja perheen yhdistämistä myös isien näkökulmasta. Mukaan lähtevät työnantajat saavat asiantuntija-apua omien käytäntöjensä kehittämiseen. Isähaasteen tavoitteena on, että yhä useampi isä ottaisi ajan ja jäisi kotiin lapsen kanssa. Haaste toimii myös muistutuksena niin työpaikoille, päiväkodeille, kouluille kuin isille itselleen: isät voivat yhtä lailla vastata lapsen asioista, ja äidin ei aina tarvitse olla ykkösvaihtoehto.

Millaiset on omat kokemuksesi hoitovapaalle jäämisestä?

Isyyspakkaus-blogin_Tommi_Koivisto_kannustaa_isiä_jäämään_perhevapaalle

Pidin esikoisen kanssa 7 kuukauden ja kuopuksen kanssa 6 kuukauden hoitovapaan. Ensimmäiselle hoitovapaalle jäädessäni mietin aluksi, että voiko pitkä poissaolo töistä olla tuhoisaa urakehityksen kannalta, ja jäänkö nyt jostakin paitsi. Totesin kuitenkin, että puolen vuoden poissaolo töistä ei loppujen lopuksi pidä vaikuttaa urakehitykseen tuhoisasti, tai jos vaikuttaa, niin on väärällä uralla. Hoitovapaalle jääminen on ainutlaatuinen tilaisuus, joita ei montaa tule elämässä eteen. Se on isille pysähtymisen ja akkujen lataamisen paikka. Omat lapseni oli hyviä nukkujia, ja hoitovapaalla nukuin huomattavasti pidempiä yöunia kuin pitkään aikaan. Ei kuitenkaan kannata kuvitella, että hoitovapaalla olisi kauheasti aikaa pelata pleikkaa.

Irtautuminen normaalista arjesta ja vanhoista hommista avaa ajatuksia miettimään myös tulevaisuuden intressejä töiden suhteen. Ensimmäisen hoitovapaan jälkeen päädyin vaihtamaan työpaikkaa, ja palasin hoitovapaalta uuteen, nykyiseen työpaikkaani. Toisen hoitovapaan jälkeen palasin uuteen tiimiin ja projektiin, joka oli ennätetty sopia ennen hoitovapaalle jäämistä.

Miten isyys näkyy työssäsi?

Työhön on tullut isyyden myötä enemmän keskittymistä. Lapset on haettava päiväkodista tiettyyn aikaan ja kun ylitöitä ei voi jäädä tekemään, niin työtä tekee keskittyneemmin sille varatulla ajalla. Toki jos on lapseen liittyviä huolia, niin ne ovat kokonaisvaltaisia, ja vaikuttavat työssä keskittymiseen. Lasten kautta kärsivällisyys on kasvanut, ja olen kehittynyt asioiden aikatauluttamisessa. Esimerkiksi junaan ennättäminen lasten kanssa on jo itsessään pieni projekti.

Miten työpaikoilla voidaan edistää isäystävällistä kulttuuria?

Tärkeintä on, että työpaikalla perusasiat ovat kunnossa. Isille annetaan samat mahdollisuudet olla hoitovapailla, tai jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta. Isillä ja äideillä pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet tehdä esimerkiksi lyhennettyä työviikkoa, ja tätä on hyvä tuoda avoimesti esiin työpaikalla. Jos työpaikan ilmapiiri ei tue hoitovapaalle jäämistä, voi isä kokea kotiin jäämisen suurempana kynnyksenä. Työpaikan perhemyönteisyyttä lisää, kun puhutaan myönteisessä hengessä myös isien hoitovapaan pitämisestä, lapsen syntymät huomioidaan, ja tuoreita isiä ja äitejä muistetaan.

Mitä vinkkejä antaisit pienten lasten isille ja tuleville isille?

Ennen ensimmäisen lapsen syntymistä on mahdotonta kuvitella, millaista elämä lapsen kanssa on, jonka vuoksi ei kannata miettiä elämää liikaa etukäteen. Kannustan isiä käyttämään mahdollisuuden lapsen kanssa kotiin jäämiseen, mikäli perheessä se on taloudellisesti mahdollista. Työ ja perhe ei ole toisiaan poissulkeva, ja molempien vanhempien työ on yhtä tärkeää. Isät, osallistukaa enemmän!

Tommi ja lapset-3.jpg

IHANAA isänpäivää kaikille isille! ❤️


Lisää blogitekstejä: