Ihanalta lomalta entistä ihanampaan arkeen

DSC08850 (1).jpg

Heinäkuu sai helliä meitä lämmöllä ja täyttää koko perheen D-vitamiinivarastoja kuumuuteen kyllästymiseen asti. Ihana aikatauluttomuus, hitaat aamut, leikin ja touhun täyttämät päivät ja retket yhdessä perheen kanssa ovat taatusti rikastuttaneet monien lapsiperheiden muistoja. Loma-ajan keveys ei kuitenkaan tarvitse päättyä ensimmäiseen työ- ja päiväkotipäivään, vaan arjesta voi tehdä kaikesta härdellistä huolimatta nautinnollista ja entistä rikastuttavampaa!

Kokosimme vanhemmille kuusi vinkkiä sujuvaan arkeen paluuseen ja haaveiden arjen toteuttamiseen.

1. Käännä unirytmi hyvissä ajoin

Kesälomalla perheen unirytmi voi poiketa normaalista arjen rytmistä. Unirytmin kääntäminen kannattaa aloittaa jo ennen h-hetkeä, riippuen siitä kuinka paljon rytmi poikkeaa normaalista. Jos nukkumaanmeno- ja heräämisajat ovat huomattavan paljon myöhemmät kuin normaalisti, kannattaa unirytmin kääntäminen aloittaa jo viikkoa ennen arkeen paluuta. Jos unirytmiin on tullut loman aikana vain pieniä vivahde-eroja, riittää rytmin kääntämiseen parikin päivää.

Helpointa on aloittaa unirytmin kääntäminen laittamalla herätyskello soimaan hyvissä ajoin. Näin aamutoimet ja päivän käynnistäminen alkavat aiemmin ja illalla unenkin on helpompi tulla normaalin unirytmin mukaisesti. Unen saamisen varmistamiseksi älylaitteet, televisio ja muut viihdykkeet on syytä laittaa sammuksiin jo tuntia ennen nukkumaan menoa. Näin illan rauhoittuminen niin vanhempien kuin lastenkin kohdalla sujuu paremmin.

2. Valmistele töihin ja päiväkotiin paluu etukäteen

Vaikka kokemusta työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisesta olisi jo kertynyt vuosien varrella, on jokainen arkeen paluu erilainen. Jos mieltäsi on jo alkanut askarruttamaan tulevan työviikon ohjelma ja aikataulut, voit hyvillä mielin avata työkalenterin jo ennen töihin paluuta. Tämä voi helpottaa suunnittelemaan myös perheesi ensimmäisen viikon menoja ja kulkemisia, ja näin sujuvoittaa arkeen palaamista.

Kesäloman tuoma tauko päiväkodin rytmeihin ja kavereiden näkemiseen voi jännittää lapsen mieltä. Päiväkotikavereiden näkeminen esim. lähipuistossa jo ennen päiväkotiin menemistä voi lievittää lapsen jännitystä ja tehdä ensimmäisen aamun lähdöstä helpompaa. Kiva tapa valmistautua ensimmäiseen päiväkotipäivään, on valita lapsen kanssa yhdessä vaatteet ja kengät ja pakata päiväkotireppu yhdessä valmiiksi.

3. Ole läsnä perheellesi - pidä puhelin pois kädestä

Kuva1.png

Loma on ihanaa aikaa kiireettömään yhdessäoloon. Lapsi nauttii vanhempien läsnäolosta ja osallistumisesta leikkeihin ja touhuihin. Töiden alkaessa voi hektisyys, jatkuva tavoitettavuus ja eri kanavissa viestiminen viedä huomiota perheen kanssa yhdessä olemisesta. Tee periaatepäätös ja pidä puhelin pöydällä kun vietät aikaa lapsesi kanssa. Kysele ja kuuntele lapsen päivän kuulumisia ja mene mukaan lapsen leikkeihin.

Jos lapsen leikit tuntuvat sinusta tylsiltä ja on vaikeaa asettua lapsen kanssa olemiseen, keksi teitä molempia kiinnostava leikki tai puuha. Jos pidät enemmän piirtämisestä tai legoilla rakentelusta, voit ehdottaa lapselle vaihtoehtoja hänen lempileikkeihinsä. Lapsella mielikuvitusta riittää ja vanhempana ei tarvitse kuin heittäytyä mukaan leikin pyörteisiin. Se tekee hyvää myös aikuisen luovuudelle ja innovointikyvylle! Ja mikä parasta, ohjeita ei tarvitse katsoa Googlesta!

4. Tee perheen hyvinvointisuunnitelma syksylle

Kesälomien loppuessa on hyvä istua perheen kanssa alas ja katsoa mennyttä kevättä. Mitkä perheen rutiineista ja tavoista ovat hyviä ja lisäävät perheen hyvinvointia ja onnellisuutta? Missä rutiinissa olisi kehitettävää tai muutettavaa, jotta arki sujuisi ja perhe jaksaisi paremmin? Uutta rutiinia on helpompaa alkaa harjoitella ennen kiireisintä työjaksoa, ja rutiinin vahvistuttua sen ylläpito onnistuu paremmin syksyn pimetessäkin.

On hyvä tarkastella peruspilareita unen, ravinnon ja liikkumisen sekä perheen voimavarojen suhteen. Pieniä asioita päivittäin muuttamalla saa aikaan pysyviä rutiineja ja tapoja. Jos esimerkiksi ruokalautanen on arjessa hyvin yksipuolinen, voi sille alkaa lisätä tomaattisiivun kerrallaan. Jos illat ovat aina hyvin kiireisiä eikä aikaa jää yhdessäololle ja rauhoittumiselle, on syytä tarkastella kalenteria tarkemmin. Mitä menoja voisi jättää pois, että illalla olisi enemmän rauhoittumisaikaa? Etenkin arkeen paluun alussa lapsi voi kaivata tavallista enemmän vanhemman huomiota ja onkin hyvä jättää tilaa kalenteriin iltaohjelman osalta.

5. Tutustu lapsen hoitajiin, päiväkotikavereihin ja heidän vanhempiinsa

Lapsi viettää ison osan päivästä päiväkodissa tai muun hoidon piirissä. Tutustumalla aktiivisesti lapsen elämässä oleviin aikuisiin ja lapsiin, rakennat luottamussuhdetta ja helpotat kommunikointia myös vaikeamminkin kohdattavien asioiden kohdalla. Tutustuminen lapsen kavereiden vanhempiin auttaa luomaan tukiverkkoa, mikä voi tulla tarpeeseen arjessa vastaan tulevien haasteiden kohdalla.

6. Haaveile arjesta

Koska elämä on tässä hetkessä, ja ruuhkavuodetkin vain ohimenevä ajanjakso, on niin arjesta kuin loma-ajoistakin syytä tehdä haaveidensa näköinen. Perheen arvoja ja tärkeitä asioita tarkastelemalla kannattaa peilata niitä tämän hetkisiin valintoihin. Käytänkö tarpeeksi aikaa perheen onnellisuutta ja tyytyväisyyttä lisääviin asioihin vai en? Kuten työtäkin, myös perhe-elämän arkea voi tuunata!

 

Instead of wondering when your next vacation is, maybe you should set up a life you don't need to escape from..png