Miten saada lapsi keräämään lelut?

Intensiivinen päivä töissä, lasten haku, ruokahuolto, pyykkivuoren tyhjennystä, leikkimistä, pelaamista, lisää ruokahuoltoa, iltapesut, iltasadut ja nukutus. Ihana, ansaittu oma-aika on käsillä, mutta ennen sohvan pohjalle sukeltamista, täytyy vielä jaksaa selvittää kodin kaaos. Tiskit koneeseen, sohvatyynyt järjestykseen ja lelut koriin. Sitten voi hengähtää. 

Mitä jos oma hengähtämisaika alkaisikin suoraan lasten nukkumaanmenosta? Mitä jos koti olisikin laitettu lasten kanssa yhteistuumin järjestykseen, ja äidin ja isin ainut tehtävä lasten nukkumaan menon jälkeen olisi ottaa iisiä? Ajatus voi olla utopistinen, mutta ei ole mahdoton toteuttaa!

Siksi kokosimmekin Tavaravalmentaja Sanna Koskisen avulla vinkit kodin lelukaaoksen selvittämiseen. Hyödynnä lasten energia ja tee siivoamisesta mielekäs osa arjen taitojen opettelua.


Tarkasta lelumäärä ja lajittele fiksusti

Jos yllätyt kerta toisensa jälkeen nurkkiin kertyneiden lelujen määrästä, ja tuskastelet lasten huoneen lattian vallannutta kaaosta, on syytä tehdä lelukatsaus. Kaikkien kodin lelujen ei tarvitse olla lapsen saatavilla jatkuvasti, ja siivoamista helpottaa kun lelut on lajiteltu lapselle ymmärrettävällä tavalla. Lajittele lelut säilytyslaatikkoon tai nättiin koriin, ja merkitse se lelun kuvalla. Näin autot, barbit, legot, dublot ja pehmolelut löytävät oman paikkansa, ja lapsen on helppo laittaa leikissä käytetyt lelut omille paikoilleen. Rajoita lapsen saatavilla olevien lelujen määrää nostamalla osa laatikoista ylähyllylle.

Papunetin kuvatyökalu on helppo tapa luoda teidän perheen käytössä oleville leluille kuvatunnisteet. Työkalulla saat koottua yhdelle paperille useamman kuvan ja tulostaa sen lelukoriin selitteeksi. Käyttämällä puhelimella otettuja kuvia teidän omista leluista, lelun oman paikan tunnistaminen muuttuu entistä helpommaksi.

Näyttökuva 2018-9-10 kello 14.25.53.png

Säilytyskoreihin lisätyt kuvat auttavat lasta tunnistamaan lelujen oikean paikan.


Ohjaa lasta siivoamaan kokonaisuuksia, ja anna palautetta

Kun lelut on jaoteltu omiksi kokonaisuuksiksi, voi siivousoperaation ohjata niiden mukaan. Voit esimerkiksi askarrella kartongille pelilaudan, jossa on lelukokonaisuuksien kuvat, ja kun lelut ovat löytäneet omalle paikalle, kääntyy kuvan päälle peukku. Näin lapsi saa palautteen tehdystä työstä, ja voi jatkaa peukkujen keräämistä järjestämällä legojen jälkeen pikkuautot, dublot ja rakennuspalikat paikoilleen. Myös suullinen palaute ja kannustaminen on tärkeää, sillä se motivoi lasta yrittämään vielä seuraavanakin päivänä.

 


Tee lelujen keräämisestä innostava leikki

Siivoaminen ja kodin järjestyksessä pitäminen ei ole aina vanhempienkaan lempipuuhaa. Motivoidaksesi lasta lelujen keräämiseen, tarvitset ripauksen mielikuvitusta, läppärin, tabletin, älypuhelimen tai perinteisen munakellon. Sopikaa yhdessä, että viimeinen leikki ennen iltapalaa, on esimerkiksi “Pois pommin alta”. Ajasta munakelloon 5-10 minuutin siivousaika, jonka loppumista ennen lelut ja muut tavarat on saatava omille paikoilleen pois pommin alta.

Käytä mielikuvitusta ja hyödynnä esimerkiksi Online-stopwatch.com :in hauskasti animoituja ajastimia. “Kerää lelut ennen kuin robotit pääsevät maaliin”, tai “ole nopeampi kuin kisailevat hevoset”. Ladattavista sovelluksista ajanottoon sopii myös esimerkiksi Children’s countdown, joka paljastaa piilotettua kuvaa määritetyn ajan kuluessa.  

Myös musiikkia kannattaa hyödyntää siivouksen vauhdittajaksi. Voit laittaa soimaan lapsen lempikappaleen, keksiä lapsen kanssa oman siivouslaulun tai hyödyntää YouTubea: Clean up, clean up, put your things away!


Ota siivous osaksi perheen iltarutiineja 

Edellä kuvatut neuvot lelujen keräämisen helpottamiseksi toimivat lapsen innostamiseen ja motivoimiseen, mutta saadaksesi perheelle toimivat rutiinit aikaiseksi, vaatii se pitkäjänteistä työtä. Lapsen kanssa on hyvä opetella pienestä pitäen kotiaskareita, ja omista tavaroista huolehtimista. Kun yhdessä sovitaan ja opetellaan, että uutta leikkiä ei aloiteta ennen kuin vanhan leikin lelut on raivattu pois, ei illan siivousurakka muodostu ylitsepääsemättömäksi. Panostamalla rutiinien harjoitteluun yhdessä lapsen kanssa, odottaa palkinto omasta hengähdysajasta mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.


Arki sujuvammaksi ammattijärjestäjän avulla

Jos kodin tavaran määrä tai epäjärjestys käy arkea häiritseväksi, eikä omat keinot riitä sen selvittämiseen, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Koulutetuksi ammattijärjestäjäksi opiskeleva Sanna Koskinen tietää, että jokaiselle löytyy omannäköinen ratkaisu kodin kaaoksen uudelleen järjestämiseksi. Etsi paikkakuntasi ammattijärjestäjä ja muokkaa arki sujuvammaksi teidän perheen tarpeiden mukaan. 


OLIKO VINKIT HYÖDYLLISIÄ?

 

Find our blog posts in english