Mitä on ympäristökasvatus päiväkodissa?

Kamu on vahvuuspedagogiikkaa ja englannin kielikylpyä tarjoava kodinomainen ja laadukas päiväkoti, mutta vuodesta 2021 alkaen olemme ryhtyneet erityisesti panostamaan lasten ympäristökasvatukseen. Katsotaanpa, mitä se meille Kamussa tarkoittaa.

Lähdetään liikkeelle taustasta: koko valtakunnan tasolla lasten ympäristökasvatus on viime vuosina noussut esille. Opetushallituksen vuonna 2018 julkaisema varhaiskasvatussuunnitelma nimenomaan painottaa ympäristökasvatusta yhtenä tärkeänä osa-alueena (mm. teknologiakasvatuksen ohella). Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ohjaavat varhaiskasvatuksen toimintaa koko Suomessa. Jokaisen päiväkodin oma varhaiskasvatussuunnitelma pohjautuu valtakunnallisiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin.

Valtakunnallisessa suunnitelmassa sanotaan muun muassa:

”Ympäristökasvatuksen tavoitteena on vahvistaa lasten luontosuhdetta ja vastuullista toimimista ympäristössä sekä ohjata heitä kohti kestävää elämäntapaa. Ympäristökasvatus sisältää kolme ulottuvuutta: oppiminen ympäristössä, oppiminen ympäristöstä sekä toimiminen ympäristön puolesta.”

Mutta mitä ympäristökasvatus päiväkodissa on arjen tasolla?

Ympäristökasvatus on laaja käsite, johon kuuluu erilaista oppimista ja lasten luontosuhteen vahvistamista.

Varhaiskasvatuksessa eli päiväkodin arjessa keskiössä ovat tietysti lapset. Heille emme puhu ympäristökasvatuksesta, vaan lasten näkökulmasta luontopainotteisessa päiväkodissa eletään tavallista, kivaa ja touhukasta päiväkotiarkea. Mutta luontopainotuksen takia arkeemme kuuluu erityisen paljon retkeilyä, luonnon ihmettelyä yhdessä sekä erilaista innostavaa tekemistä luontoaiheiden parissa.

Innostavaa tekemistä on esimerkiksi oman kaupunkiviljelyn harrastaminen. Olemme Kamussa perustaneet oman puutarhan päiväkodin ja hoitaneet sitä vuodenkierron mukaan. Lisäksi teemme monia pieniä tutkimuksia kasveista ja niiden kasvamisesta.

Ihmettelyä, elämyksiä, oppimista – sitä on lasten ympäristökasvatus päiväkodissa

Eläimet, kasvit ja sääilmiöt kiinnostavat kaikkia lapsia. Lasten ei myöskään tarvitse mennä isoon metsään kokeakseen luontoa, sillä jo yksi leppäkerttu tai kivenlohkare innostavat ihmettelemään.

Me Kamussa tutkimme aktiivisesti lähiluontoa ja opettelemme yhdessä tunnistamaan erilaisia eläin- ja kasvilajeja.

Suomen upeat vuodenajat tuovat luonnon seuraamiseen omat vivahteensa: kevään merkkien seuraaminen on aina päiväkodissa kiihkeää ja riemukasta, samoin innostutaan syksyn värikkäistä lehdistä, kevään kukkasista sekä lumisesta metsästä.

Mikä tuolla vilahti?

Olemme saaneet luvan Kamu-päiväkodin lähellä sijaitsevan pienen metsikön siistimiseen ja aitaamiseen, jotta etenkin päiväkodin isommat lapset voivat käyttää sitä turvallisesti leikkipaikkana. Luontoainekset, kuten kannot, puunrungot, lehtikasat ja kivet luovat oivalliset olosuhteet leikkimiselle. Lapset saavat sekä terveellistä luontokosketusta että monipuolista motorista harjoittelua.

Ehkä siellä voi vilahtaa joku pieni eläinkin!

Lasten ympäristökasvatus painottaa myös kestävää elämäntapaa

Paitsi luontoelämyksiä, oppimista ja hyvää luontosuhdetta, ympäristökasvatuksen tarkoitus on myös edistää kestävään elämäntapaan kasvamista sekä siinä tarvittavien taitojen harjoittelemista.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa käytännön taidoiksi listataan:

  • roskaamaton retkeily

  • kohtuullisuuden ja säästäväisyyden opettelu

  • ruokailuun liittyvä vastuullisuus

  • energian säästäminen

  • jätteiden vähentäminen esimerkiksi kierrätyksen, tavaroiden korjaamisen ja uudelleenkäytön avulla.

Meillä Kamussa kierrätysasiat tehdään lapsille näkyviksi ja niitä opetellaan yhdessä käytännössä. Lapset osallistuvat esimerkiksi jätteiden lajitteluun ja olemme yhdessä keränneet roskia luonnosta.

Tulossa: Kestävän kehityksen ohjelma

Syksyllä 2022 lähdemme työstämään päiväkodille omaa kestävän kehityksen ohjelmaa. Siinä jokaiselle vuodelle valitaan yksi kattoteema, jonka ympärille rakennetaan erilaista toimintaa – tietysti yhdessä lasten kanssa.

Esimerkiksi voimme yhden vuoden ajan keskittyä energiaan ja sen säästämiseen, veteen, kierrätykseen tai vaikka lähiluontoon. Kun lapset oppivat pienestä pitäen vaikuttamaan ja suunnittelemaan asioita ikätasolleen sopivalla tavalla, he kasvavat uskomaan ja luottamaan omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Ympäristökasvatuksen yksi kärkiteemoista on omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistaminen ja toiminnan työkalujen opettelu.

Kerromme kestävän kehityksen ohjelmasta lisää syksyllä!

PS. Kamun Facebookista löydät paljon tietoa luontopuuhistamme.

Tervetuloa mukaan!

Olisiko Kamu lapsellenne sopiva päiväkoti?

Luontopainotuksen lisäksi Kamussa kiinnitetään huomiota positiiviseen kasvatukseen ja vahvuuspedagogiikkaan. Päiväkodin toimintaan kuuluvat myös englannin kielisuihkut.

Ota yhteyttä Kamun johtajaan Jingjingiin ja sovi perheellesi tutustumiskäynti:

jingjing@kamueducation.fi
+358 4423 94068

Kamu Early Education