Kamun puutarha muutti ja laajentui!

Ympäristökasvatus ja luontopainotteisuus ovat tärkeä osa Kamun toimintaa. Yksi mukavampia ja lasten mielestä hauskimpia tapoja lisätä ympäristökasvatusta päiväkodin toimintaan on perustaa oma puutarha.

Perustimme pienen ruukkupuutarhan jo kesällä 2021

Puutarha sijaitsi pihan vieressä aitojen ulkopuolella ja kaikki sujui muuten mainiosti, paitsi ettemme osanneet ennakoida kanien aiheuttamaa lievää tuhoa puutarhassa. Viljelyhommissa kaikki ei aina suju suunnitelmien mukaan ja jokainen vuosi tuo lisää tietoa ja kokemusta. Mutta lapset nauttivat kovasti kasvien hoitamisesta ja erityisesti niiden maistelusta, joten projekti oli kaneista huolimatta onnistunut!

Tänä vuonna päätimme siirtää puutarhan erilliselle pienelle pihalle. Pieni etupihamme on ollut hieman vähäisemmällä käytöllä ja siirtämällä puutarhamme sinne saamme luotua lisää mieluisaa ulkoilutilaa lapsille. Ja toisekseen kanit eivät pääse aidan läpi syömään herkkujamme.

Uuden puutarhan perustamisessa Kamulla on ollut apunaan kokenut ympäristökasvattaja, Marianne Aalto, joka on itsekin intohimoinen puutarhuri ja ollut mukana mm. kehittämässä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Kaupunkiviljely päiväkodissa -ohjelmaa.

Puutarhatyöt alkoivat aikaisin keväällä

Kaikki lähti liikkeelle aikaisin keväällä. Puutarhaa suunniteltiin niin aikuisten kuin lastenkin kanssa. Vanhimmat lapset pääsivät suunnittelemaan mitä kasveja puutarhassa tullaan kasvattamaan. Suunnitelmissa otettiin huomioon kasvien erilainen tilantarve sekä kasvikumppanuudet. Emme halua kasvattaa vain yhtä kasvia yhdessä viljelylaatikossa, vaan laatikossa saa kasvaa erikokoisia kasveja yhdessä, kuten luonnossakin.

Kun kasvisuunnitelma oli valmis, jokainen ryhmä esikasvatti ainakin yhtä kasvia tulevaan puutarhaan. Kasveja hoidettiin kevään ajan rakkaudella. Niitä kasteltiin ja lannoitettiin päiväkodin oman matokompostorin kompostilla. Samalla puhuttiin ravinteidenkierrosta.

Kevään aikana ryhmien rutiineihin lähdettiin tuomaan omaa puutarhapäivää. Jokaisella ryhmällä on yksi puutarhapäivä viikossa ja keväällä päivän aikana mm. kasteltiin ja lannoitettiin taimia.

Uuden puutarhan perustaminen

Huhtikuussa alkoikin olla hieman hoppu kaikkien tarvikkeiden hankinnassa ja niitä haalittiin niin tori.fi:stä, kaupoista kuin perheiltäkin. Pyrimme käyttämään mahdollisimman paljon kierrätettyjä materiaaleja ja hankkimaan tarvikkeet ensisijaisesti käytettyinä.

Kesäkuun alussa järjestimme aloitustempausviikon. Viikon aikana jokainen ryhmä kävi puuhastelemassa puutarhassa omana puutarhapäivänään. Myös ryhmän vanhemmat oli kutsuttu mukaan ja puutarha lähti rakentumaan yhteisvoimin.

Talkoiden ensimmäisenä päivänä päiväkodin vanhimmat lapset, Leppikset (3-5-vuotiaat), pääsivät auttamaan vanhojen lavakaulusten siistimisessä ja niiden sijoittamisessa oikeille paikoilleen. Lisäksi kaivettiin kuopat kahdelle marjapensaalle.

Toisena talkoopäivänä Kävyt (2-3-vuotiaat) kantoivat vanhempiensa kanssa valtavan multakuorman viljelylaatikoihin ja ruukkuihin. Lasten mielestä tämä oli erityisen mieluisaa puuhaa. Kukapa ei tykkäisi leikkiä mullalla!

Kolmantena päivänä kaikkein nuorimmat, Toukat (1-2-vuotiaat), istuttivat itse kasvattamansa lehtikaalit, kylvivät perunoita, herneitä ja kukkia sekä kastelivat puutarhaa innokkaasti. Osa lapsista oli niin innokkaita kastelijoita, etteivät olisi millään halunneet lopettaa kastelua. Heistä on kuoriutumassa oivia puutarhureita.

Viimeisenä talkoopäivänä Leppikset pääsivät vielä kerran hommiin ja päivän aikana istutettiin kevään aikana kasvatetut taimet ja kylvettiin siemeniä oikein urakalla. Kaikki lapset olivat innolla mukana toiminnassa!

Puutarha päiväkodin arjessa

Kesällä ryhmät vierailevat puutarhassa vähintään kerran viikossa omalla vuorollaan. Ryhmät kastelevat ja lannoittavat puutarhaa sekä kitkevät rikkaruohoja. Samalla pohditaan kasvien kasvua, tutkitaan ötököitä, maistellaan kasveja ja tietenkin leikitään puutarhassa. Heinäkuun kesätauon aikana perheet pitävät huolta puutarhasta itse valitseminaan päivinä. Elokuussa taas jatketaan ryhmien puutarhapäiviä, jotka jatkuvat syys-lokakuussa pidettäviin sadonkorjuujuhliin asti.

Puutarhatoiminnalla on valtavasti erilaisia hyötyjä. Ehkä kaikkein kuuluisimpana monien tutkimusten todistama luontokosketuksen lisäys ja sitä kautta lasten ihon hyvän mikrobiston kasvu, jolla on mm. allergioita ja sairastelua vähentävä vaikutus. Kasvien kasvatuksen ja hoidon kautta päästään käsiksi hyvin perustavanlaatuiseen luontotietoon: miten kasvit kasvavat siemenestä, mitä ne tarvitsevat kasvaakseen, miten ravinteet kiertävät luonnossa ja miten hyönteiset, erityisesti pölyttäjät, liittyvät tähän kaikkeen? Viljelytoiminta opettaa myös suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Niin lapsille kuin aikuisillekin. Näitä vahvuuksia ei voi koskaan opetella liikaa.

Paikallinen puutarhamyymälä mukana tukemassa toimintaa

Paikallinen puutarhamyymälä, Pavunvarsi, innostui projektistamme ja lahjoitti meille suuria ruukkuja, lannoitetta, työkaluja sekä tukikeppejä. Olemme erittäin kiitollisia Pavunvarrelle heidän tuestaan! Myymälä sijaitsee muutaman korttelin päässä päiväkodista ja hyvän valikoiman lisäksi siellä voi tavata suloisen ja ystävällisen myymäläkoira Edu Koirasen. (Pavunvarsi and Edu Koiranen)

Kestävää kehitystä puutarhassa

Halusimme, että puutarha tukee mahdollisimman hyvin kestävän kehityksen periaatteita, ja tästä syystä hankimme paljon tarvikkeita käytettyinä. Tämä tukee niin ekologista kuin taloudellista kestävyyttä. Pidämme myös huolen, että sato katoaa omiin suihin eikä kompostiin (vaikka kompostimadotkin siitä kovasti pitäisivät).

Sosiaalista kestävyyttä tuettiin kutsumalla ryhmät ja heidän vanhempansa mukaan perustamaan puutarhaa. Rakensimme puutarhan yhdessä ja toivomme, että myös perheet pitävät puutarhaa omanaan. Perheet ovat varanneet itselleen heinäkuun kesätauon ajaksi puutarhan hoitovuoroja, jolloin he käyvät kastelemassa puutarhaa ja voivat samalla korjata kypsyvää satoa. Urbaanilla alueella monella ei välttämättä ole hyviä viljelymahdollisuuksia ja haluamme tukea perheiden kiinnostusta aihetta kohtaan. Lähdemme myös hiljalleen rakentamaan alueen yhteisöllisyyttä ja aloitimme sen etsimällä lähialueelta toimintaamme tukevat puutarhamyymälän. Haaveena on jatkokehittää yhteisöllisyyttä erilaisin keinoin. Kulttuurista kestävyyttä tuodaan hiljalleen mukaan erilaisilla teemoilla ja tempauksilla.

Ennen pieni etupiha vaikutti hieman kolkolta, mutta viljelylaatikot ovat tuoneet eloa pihaan. Kesän aikana pihalle kasvaa herkullinen vihreä keidas.

Kamu Early Education