Jännittävän ihana päiväkodin aloitus

Oma lapsi, rakkain ja tärkein, aloittaa päiväkodin ja siirtyy tuntemattomien ihmisten hoiviin. Tämä ensimmäinen suuri irrottautumisen hetki on usein sekä lapselle että vanhemmalle tunteellinen ja jännittävä. Tuntuu mahdottomalta, että kukaan voisi ymmärtää lastasi yhtä hyvin kuin sinä itse. Saako hän varmasti rakkautta, ymmärrystä ja hyväksytäänkö hänet sellaisenaan. Suurien tunteiden lisäksi koko perheen arki muuttuu ja arjen muutoksiin kotioloissa täytyy myös sopeutua. Lapsi on päiväkodin alkaessa usein väsyneempi ja saattaa purkaa jännitystä ja eroahdistusta kotona vanhemmilleen eri tavoin. Onneksi muutoksien ja tunteiden myllerrykseen mahtuu myös paljon positiivista ja ihanaa. Lapsi saa ympärilleen uusia tärkeitä aikuisia ja samanikäisiä leikkikavereita. Myös uusien asioiden ja taitojen oppiminen tapahtuu usein vauhdikkaasti ryhmässä. Vanhemmat voivat tutustua halutessaan muiden lasten vanhempiin ja saada vertaistukea heistä sekä saavat uudet silmäparit tarkkailemaan heidän lapsensa kasvua ja kehitystä.

 

Olen työskennellyt Kamukodissa 2,5 v pienimpien lasten ryhmässä ja tänä aikana päiväkodin on aloittanut suuri määrä 1–2-vuotiaita lapsia. Nämä kokemukset ovat auttaneet ymmärtämään lasten ja vanhempien tarpeita päiväkodin aloituksessa ja on ihanaa voida auttaa ja tukea heitä tässä suuressa siirtymässä. Voin luottavaisin mielin kertoa vanhemmille, että oli siirtymä millainen tahansa, on jokainen lapsi sopeutunut uuteen arkeen ja nauttii olostaan päiväkodissa.

 

Jokainen päiväkotiimme tullut lapsi on ihana oma yksilönsä ja reagoi päiväkodin aloitukseen omalla tavallaan. Lapsi saattaa kaivata syliä ja lohdutusta sekä haluta ihmetellä yhdessä ympäristöä ja leluja. Toisinaan taas lasta saattaa jännittää uudet aikuiset ja hän haluaakin tarkkailla tilannetta vähän kauempaa rauhassa ensin. Onkin erityisen tärkeää olla sensitiivinen ja tunnistaa lapsen yksilölliset tarpeet tässä uudessa tilanteessa, jotta sopeutuminen uuteen lähtisi mahdollisimman lempeästi käyntiin. Lapseen tutustuessa vanhemmat osaavat usein kertoa lapsen reaktioista erilaisiin tilanteisiin, mutta uudessa ympäristössä uusien ihmisten kanssa kaikki voikin muuttua. Kokeilemme aina lasten kanssa eri keinoja ja tarkkailemme missä ja miten lapsen on hyvä olla. 

 

Päiväkodin pehmeä aloitus varmistaa sen, että lapsi saa tutustua päiväkotiin, uusiin aikuisiin ja lapsiin hiljalleen. Ensin lapsi tutustuu vanhemman kanssa yhdessä ryhmään vain muutaman tunnin ajan. Seuraavaksi kokeillaan vanhemman poistumista paikalta vain lyhyeksi ajaksi ja päivien kuluessa vanhempien poissaoloa ja tuntimäärää lisätään. Päivien kuluessa pohdimme vanhempien kanssa yhdessä, miten kauan lapsi on päiväkodissa ilman vanhempiaan ja räätälöimme jokaiselle sopivan aikataulun. Haluamme myös aina varmistaa sen, että irrottautuminen omasta lapsesta sujuu lempeästi ja luoda vanhempien kanssa lämpimän vuorovaikutuksen alusta alkaen. Yhteydenpito vanhempien kanssa päiväkodin aloituksessa sujuu mutkattomasti TinyApp-sovelluksen kautta, jossa jaamme kuulumisia ja kuvia lapsesta. Haluamme myös helpottaa vanhempien jännitystä jakamalla lapsen kuvia ja kuulumisia aluksi tiiviisti ja vanhemmat saavat myös aina tiedustella lapsensa kuulumisia matalalla kynnyksellä. Kommunikaatio vanhempien kanssa pidetään avoimena ja mikäli lapsella on vaikeuksia sopeutua, siitä kerrotaan vanhemmille. Edistysaskeleita ja sopeutumisen merkkejä ilakoidaan yhdessä ja hiljalleen sopeutumisessa päästään vaiheeseen, jossa lapsi iloisesti vilkuttaa vanhemmille heipat aamulla.

 

Jokaisen perheen kannattaa siis varautua siihen, että päiväkodin aloitus on varmasti jännittävä ja muutokset voivat kuormittaa niin lapsia kuin vanhempiakin. Kuitenkin Kamukodissa ollaan teitä varten ja haluamme auttaa ja tukea teitä tässä siirtymävaiheessa. Kamukotimme lämmin, empaattinen ja positiivinen ilmapiiri on hyvin ainutlaatuinen. Pidämme huolta siitä, että lapsenne viettää suuren osan päivästään paikassa, jossa hän saa olla oma ihana itsensä ja saa varmasti osakseen lämpöä, iloa ja turvaa.

Kamu Early Education