Kamun puutarhakesä 2022 – onnistunutta kaupunkiviljelyä päiväkodissa

Pitäjänmäen päiväkodin puutarhassa ahkeroitiin ja leikittiin koko kesä pitkälle syksyyn. Vaikka nyt on jo lokakuu, niin lehtikaali jaksaa vieläkin antaa satoa eli puutarhakausi jatkuu edelleen vaikkakin huomattavasti rauhallisempana. Suurin osa yksivuotisista kasveista siirrettiin syyskuun sadonkorjuujuhlissa kompostiin ja syksyn aikana viljelylaatikoihin vielä kerätään kuivuneita lehtiä katteeksi. Satoa saatiin mukavasti pitkin kesää ja sadonkorjuujuhlien tomaattisato yllätti kaikki! Viljelylaatikoihin jäi talvehtimaan muutamia monivuotisia yrttejä, mansikoita ja raparperia. Keväällä päästään tutkimaan miten kasvit ovat talvehtineet ja itävätkö lasten syksyllä istuttamat kukkasipulit.

Mutta miten kesä meni? Oliko puutarhan laajentaminen onnistunut kokeilu? Kannattaako puutarhatoiminta päiväkodissa?

Alussa kaikki olivat innoissaan puutarhasta, niin lapset, henkilökunta kuin vanhemmatkin. Jokainen ryhmä esikasvatti ainakin yhtä kasvia puutarhaan kevään aikana ja puutarha perustettiin perheiden kanssa yhdessä. Voit lukea lisää puutarhan perustamisesta täältä https://www.kamueducation.fi/fi/blogi/2022/6/27/kamun-puutarha-muutti-ja-laajentui-1

Kesä oli erityisen lämmin ja puutarhaa sai kastella ahkerasti. Jokaisella ryhmällä oli yksi puutarhapäivä viikossa, jolloin käytiin kastelemassa, kitkemässä rikkaruohoja ja maistelemassa kasveja. Puutarhapäivien kytkeminen arjen rutiineihin koettiin toimivaksi ratkaisuksi. Ryhmät olivat yhdessä vastuussa puutarhasta ja sen hoitaminen ei kasautunut yhden aikuisen tai ryhmän harteille. Heinäkuussa päiväkoti oli kiinni, jolloin perheet olivat ottaneet omia kasteluvuoroja ja lämpimän heinäkuunkin kastelut saatiin pyöritettyä hyvin. Suuri kiitos tästä kuuluu innokkaille perheille!

Kaiken kaikkiaan oma puutarha koettiin erittäin toimivaksi ja mieluisaksi. Ryhmien mielestä puutarhapäivä viikossa oli helppo toteuttaa ja aina todella mieluisa. Pienempien lasten kanssa tutkittiin ja ihmeteltiin kasveja ja opeteltiin kastelemaan niitä. Aina puutarhaan mentäessä he halusivat saada kastelukannut heti käsiinsä ja aloittaa kastelun. Kasvien kastelu olikin kaikkien lasten mielestä erityisen hauskaa puuhaa! Monet myös maistelivat ihan uusia makuja mielellään, joita eivät ehkä lautaselta söisi. Puutarhakasvatuksen onkin huomattu lisäävän uusien makujen maistelemista ja kasvisten syömistä.

Leppisten ryhmän (3-5-vuotiaat) muutamia aatteita puutarhasta: ”Istuttaminen oli kivaa!!”, ”Basilika oli hyvää ja mä tykkäsin hirveesti ruohosipulista!”.

Henkilökunnan ajatuksia: ”Oli ihana nähdä kasvien kasvavan ja saada perheitä mukaan touhuamaan.”, ”Jäi hyvä fiilis.”, ”Aikuiset oltiin tietysti innoissamme, kun saatiin vietyä satoa myös kotiin.”, ”Puutarhapäivät toimi hienosti arjessa.”

Puutarhan laajentaminen ja sen kytkeminen viikko-ohjelmaan oli siis todella toimiva juttu, josta kaikki tykkäsivät. Ryhmät touhuavat vielä hetken aikaa syksyisessä puutarhassa, kunnes kausi saadaan lopullisesti päätökseen. Tosin kovinkaan pitkää taukoa ei onneksi tarvitse pitää, koska ensi vuoden kasvukauden suunnittelu ja kasvien esikasvatus pitää aloittaa jo vuoden alussa. Lyhyen väliajan voikin käyttää kompostimatojen hoitoon ja lannoitteen keräämiseen tulevaa kasvukautta varten. Puutarhatoiminta on siis todellakin kokovuotista toimintaa, ei vain kesällä tapahtuvaa!

Kasvukausi 2022 lyhyesti

Puutarhan rakenne:

  • Kahdeksan lavakauluksista tehtyä viljelylaatikkoa (1-3 lavakauluksen laatikoita)

  • Suuria mustia ruukkuja

  • Muutama parvekelaatikko aidalla

  • Kaksi herukkapensasta istutettiin suoraan maahan

Mitä viljeltiin?

Peruna, härkäpapu, samettikukka, tomaatti, porkkana, basilika, timjami, ruohosipuli, minttu, mansikka, krassi, herne, punajuuri, retiisi, salaatti, lehtikaali, raparperi, kesäkurpitsa, avomaakurkku, orvokki, auringonkukka, sipuli

Mitä opittiin tästä viljelykaudesta?

  • Kasvit kannattaa istuttaa ja siemenet kylvää puutarhaan mahdollisimman aikaisin. Ensimmäiset istutukset ja kylvöt aloitettava jo toukokuussa. Harkitaan hallaharsojen käyttöä herkimpien kasvien kanssa.

  • Osa kasveista kasvoi liian lähellä toisiaan -> vähemmän kasveja yhteen laatikkoon ja enemmän tilaa kasvien ympärille ensi vuonna

  • Esikasvatuksessa oltava varovainen siementen kanssa. Helposti liikaa taimia!

  • Samettikukka, tomaatti ja lehtikaali ovat erittäin helppoja esikasvattavia kasveja.

  • Retiisit kannattaa nostaa maasta pieninä eikä kannata kylvää liikaa, ei ole kovin suurta menekkiä.

  • Porkkanalle oma laatikko, jotta muut kasvit eivät varjosta. Pohditaan kasvualusta tarkemmin ensi vuonna (vahvempi lannoitus + hiekkaa).

  • Avomaakurkku kannattaa kylvää suoraan kasvupaikalle tai ostaa valmiina taimena. Omat taimet olivat hieman hinteliä ja kärsivät siirrosta.

  • Tomaatit tykkäävät kasvaa meidän puutarhassamme vähän liiankin hyvin ja kasvavat valtaviksi. Joten vähemmän tomaattia ensi vuonna!

  • Herne ja härkäpapu eivät jostain syystä lähteneet kunnolla kasvuun. Pitää pohtia syitä tähän ja kokeilla uudelleen ensi vuonna, erityisesti hernettä.

  • Orvokki kannattaa ostaa taimena. Siemenet eivät itäneet.

Kamu Early Education